Anderson, M.K. 2004. Pre-agricultural plant gathering and management. En: Goodman, R. M. Encyclopedia of Plant and Crop Science. Marcel Dekker, Inc. NY. 1055-1060.
Briggs, J.C. 1981. Do centers of origin have a center? Paleobiology 7(3):305-307.
Briggs, J.C. 2000. Centrifugal speciation and centers of origin. Journal of Biogeography 27:1183-1188.
Croizat, L., G. Nelson y D.E. Rosen. 1974. Centers of origin and related concepts. Systematic Zoology 23: 265-287.
Darwin, C. 1859. On the origin of species by means of natural selection or the preservation of favored races in the struggle for life. Murray, Londres.
Gernandt, D.S., J.A. Pérez de la Rosa, R. Medina-Contreras y S. Hernández. 2008. Validación de datos de registros biológicos para el géneroPinusen México. Reporte final del proyecto 00051868. Continuación de la creación de capacidades institucionales y técnicas para la toma de decisiones en materia de bioseguridad. PNUD-CIBIOGEM-CONABIO.
Goodman, M.M. and W. Brown. 1988. Races of corn. En: Sprage and J. Dudley (eds). Corn and corn improvement. Agron. Monogr. 18. ASA-CSSA-SSSA, Madison, WI. 33-79.
Harlan, J.R. 1973. On the quality of evidence for origin and dispersal of cultivated plants. Current Anthropology 14(1-2):51-62.
Harlan, J.R. 1975. Agriculture origins: centers and noncenters. Science 174:465-474.
Harris, D.R. 2004. Agriculture: Why and how did it begin? En: Goodman, R. M. Encyclopedia of Plant and Crop Science. Marcel Dekker, Inc., NY. 5-8.
Hernández-Xolocotzi, E. 1998. Aspectos de la domesticación de plantas en México: una apreciación personal. En: Diversidad Biológica de México (Compiladores) T.P. Ramamoorthy , R. Bye, A. Lot & J. Fa. Instituto de Biología. Universidad Autónoma de México. 715-735.
Kato, T.A., C. Mapes, L.M. Mera, J.A. Serratos, y R.A. Bye. 2009. Origen y diversificación del maíz: una revisión analítica. Universidad Nacional Autónoma de México, Comisión Nacional para el Conocimiento y Uso de la Biodiversidad. 116 pp.México, D.F.
Ladizinski, G. 2004. Crop domestication: fate and genetic diversity. En: Goodman, R. M. Encyclopedia of Plant and Crop Science. Marcel Dekker, Inc., NY. 333-335.
McCoy, E.D. 1983. Centers of origin revisited. Paleobiology 9(1):17-19.
Morrone, J.J. 2005. Sistemática, biogeografía y evolución: los patrones de la biodiversidad en tiempo-espacio. Facultad de Ciencias, UNAM. México. 124 p.
Rzedowski, J. 1991. Diversidad y orígenes de la flora fanerogámica de México. Acta Botánica 14:3-21.
Staller, J.E., R.H. Tykot y B.F. Benz. 2006. Histories of Maize. Academic Press, Burlington, MA.
Vavilov, N.I. 1935. The phytogeographical basis for plant breeding. Theor. Basis Plant Breeding, Moscow (in Russian). 1: 17–75.
Vavilov, N.I. 1994. México y Centroamérica como centro básico de origen de las plantas cultivadas del Nuevo Mundo. Traducción del original (1930) por E. Gribovskaia y R. Ortega-Paczka. Revista de Geografía Agrícola 20: 15-34.
Vavilov, N.I. 1994. Origin and geography of cultivated plants. Edición de V. F. Dorofeyev, trad. de Doris Löve. Cambridge University Press, Cambridge. 497 p.
Wellhausen, E.J., L.M. Roberts, E. Hernández X. en colaboración con P.C. Mangelsdorf. 1987. Razas de maíz de México, su origen, características y distribución. Xolocotzia II. Revista de Geografía Agrícola. 609-732.
Wilkes, G.H. 2004. Corn, strange and marvelous: But is a definitive origin known? En: Smith, C. W., J. Betrán y E. C. A. Runge. Corn: origin, history, technology and production. John Wiley and Sons, NJ. 3-63.
Zeven, A.C. y J.M.J. de Wet. 1982. Dictionary of cultivated plants and their regions of diversity. Centre for Agricultural Publishing and Documentation, Wageningen. 263 p.
Kato, T.A., C. Mapes, L.M. Mera, J.A. Serratos, y R.A. Bye. 2009. Origen y diversificación del maíz: una revisión analítica. Universidad Nacional Autónoma de México, Comisión Nacional para el Conocimiento y Uso de la Biodiversidad. 116 pp. México, D.F.